いんげんまめ (隠元豆)

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

メキシコ南部から中央アメリカにかけてが原産です。わが国へは17
世紀に隠元禅師が伝えたと言われています。関東地方では「いんげ
んまめ」ですが、関西地方では「さんどまめ(三度豆)」とも呼ばれま
す。これは4月から7月ごろまで播種するとこができ、長く収穫できる
ことからの命名です。天ぷらや胡麻和え、バター炒め、サラダなどに
利用されます。
マメ科インゲンマメ属の一年草で、学名は Phaseolus vulgaris。
英名は French bean。
French bean belongs to Fabaceae (Pea family). It is an annual herb that is
native to soutern Mexico and Central America. This herb was introduced
into Japan by Buddhist monk 'Yinyuan Longqi' in 17th century. This herb
can harvest beans from April to July. Frensh bean is used for cooking,
deep-fried food, dressing in a sesami sause, saute in a butter or salad.
[上・中1] 大阪府枚方市招提元町にて、2006年10月30日撮影。
[下] 同上にて、2007年05月16日撮影。
[中2・中3] 長野県南箕輪村「信州大学農学部」にて、
2006年08月01日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp