おおさかしろな (大阪白菜)

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

奈良時代以前に中国から渡来した「はくさい(B. campestris var.
amplexicaulis)」と「チンゲンさい(B. campestris var. chinensis)」との雑種
だと考えられています。近畿地方の大阪や京都で栽培されます。短
期間で生育し、漬物やお浸し、煮浸し、炒め物などに使われます。葉
の基部は結球し、上部は大きく広がります。別名で「天満菜(てんま
な)」とも呼ばれます。
アブラナ科アブラナ属の多年草で、学名は Brassica campestris var.
amplexicaulis。英名はありません。
"Oosaka-shirona" (Brassica campestris var. amplexicaulis) belongs to
Brassiaceae (the Mustard family). It is a perennial herb that is considered
as a hybrid between Chinese cabbage and Pak choi that were introduced
in Japan from China before Nara Era (1,300 years ago). This herb is
cultivated in Osaka and Kyoto of Kinki district. It grows fast and is used as
a pickles, boiled greens, steamed food and stir-fry. Leaf bases bulb up and
upper parts expand widely.
[上・中] 千葉県香取市大角にて、2010年11月06日撮影。
[下] 茨城県神栖市太田新町にて、2009年11月03日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp