おやまそば (御山蕎麦)

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

Pleuropteropyrum nakaii

わが国の固有種で、本州の中部地方以北から北海道に分布しています。高山帯の砂礫地や岩場に生え、高さは10〜50センチになります。茎はしばしば紅紫色を帯びます。葉は卵形で、葉柄は短く5〜10ミリしかありません。7月から9月ごろ、上部の葉腋から総状花序をだし、白色から淡い紅色を帯びた花を咲かせます。花冠は5深裂します。果実は痩果で、3稜があります。 
タデ科オンタデ属の多年草で、学名は Pleuropteropyrum nakaii。
英名はありません。 
"Oyama-soba" (Pleuropteropyrum nakaii) belongs to the Polygonaceae (the Knotweed family). It is a perennial herb that is endemic to Japan and distributed northward from Chubu district of Honshu to Hokkaido. This herb grows in alpine screes or scrags and can reach 10-50 cm in height. The stems are often tinged magenta. The leaves are ovate with short petioles, 5-10 mm long. "Oyama-soba" produced racemes on the upper axils from July to September. The flowers are white to pale pink and the corollas are five partite. The fruits are achenes and triquetrous. 
[上・中1〜3] 長野県白馬村「八方尾根」にて、
2006年08月25日撮影。
[中4] 同上にて、2008年08月09日撮影。(photo by Aya Suehiro)
[中5・中6] 同上にて、2016年07月30日撮影。
[中7・下] 同上にて、2016年07月31日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp

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