はくさい (白菜)

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

Brassica campestris var. amplexicaulis

中国の北部が原産です。わが国へは江戸時代の終わりに渡来し、明治時代に本格的に普及しました。葉は結球性で、中心部から巻いていきます。春に中心部から花茎を伸ばして、黄色い花を咲かせます。中国では「だいこん」、豆腐とともに、養生三宝と呼ばれる健康食品です。市場に出回る種類としては、春ハクサイ、夏ハクサイそれに秋冬ハクサイに大別されます。 
アブラナ科アブラナ属の二年草で、学名は Brassica campestris var. amplexicaulis。英名は Chinese cabbage。 
The Chinese cabbage (Brassica campestris var. amplexicaulis) belongs to Brassiaceae (the Mustard family). It is a biennial herb that is native to northern China. This herb was introduced into Japan in the last days of Edo Era (about 160 years ago) and became widespread in Meiji Era. The leaves bulb up from inside. The flowering stalks are borne and bloom yellow flowers in spring. Japanese radish, Bean curd and Chinese cabbage are called "Three treasures of Yang Sheng (curing)" in China. 
[上・中1〜2] 千葉県香取市大角にて、2011年04月07日撮影。
[中3] 同上にて、2010年11月19日撮影。
[中4] 同上にて、2010年12月19日撮影。
[中8] 同上にて、2015年11月18日撮影。
[中9] 同上にて、2016年01月19日撮影。
[下] 同上にて、2017年01月23日撮影。
[中5] 長野県北相木村下新井にて、2005年07月10日撮影。
[中6] 長野県南牧村野辺山にて、2005年07月20日撮影。
[中7] アメリカ・ネバダ州「スプリングスプリザーブ」にて、2012年01月18日撮影。(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp