ぽんかん (椪柑)

Citrus reticulata

Citrus reticulata

Citrus reticulata

Citrus reticulata

Citrus reticulata

インドの北部が原産です。わが国へは、明治時代の中頃に渡来しました。本格的な栽培が始まったのは昭和時代になってからです。高さは4メートルほどになり、5月ごろに白色の5弁花を咲かせます。果実は黄橙色で、果肉は多汁で甘みが強く香りが良いので生食に利用されます。また果汁は、「うんしゅうみかん(温州蜜柑)」の香り付けにも使われます。 
ミカン科ミカン属の常緑低木で、学名は Citrus reticulata。
英名は Mandarin orange, Tangerine。 
The Mandarin orange ( Citrus reticulata) belongs to the Rutaceae (the Citrus family). It is a small evergreen tree that is native to northern India. It was introduced in the middle days of Maiji Era (about 130 years ago). Full-scale cultivation of this fruit tree began in the Showa era (about 90 years ago). This tree grows up about 4 m in height. The white five-petaled flowers bloom in May. The fruit is yellowish orange and the pulp is thick and sweet and fragrant, so it is used for raw eating. The fruit juice is also used for scenting "Wenzhou oranges". 
[上・中1] 静岡県浜松市「浜松市フラワーパーク」にて、
2004年02月01日撮影。
[中2〜3・下] アメリカ・ワシントンDC「アメリカ国立植物園」にて、
2010年02月18日撮影。(photo by Jon Suehiro) 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp