ココやし (ココ椰子)

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

東南アジアが原産だと考えられています。現在では世界の熱帯地域
に広く植栽され、生活に欠かすことのできない有用植物となっていま
す。高さは10〜20メートルになり、葉は大きな羽状複葉で、幹の先
端にまとまってつきます。果実は楕円形でココナッツと呼ばれ、未熟
な胚乳はココナッツジュースやココナッツミルクとして飲料にされま
す。また熟したものはココナッツクリームとして料理やお菓子の材料
にされます。これを乾燥させたものはコプラと呼ばれ、ヤシ油やマー
ガリン、石けんなどの原料となります。
ヤシ科ココヤシ属の常緑高木で、学名は Cocos nucifera。
英名は Coconut palm, Coco palm。
Coconut palm belongs to Arecaceae (the Palm family). It is a tall evergreen
tree that is probably native to Southeast Asia. This tree has been cultivated
in the tropical areas worldwidely and becoming to essential useful plant.
This tree can reach 10-20 m in height, the leaves are large pinnate
compound and fascicled on the terminal stem. Fruits are elliptic, called
coconut, and the young albumens are used for beverages such as coconut
juice or coconut milk. Ripened albumens are ingredients of coconut cream.
Dried alubmens, called copra, are ingredients of palm oil, margarine or
soap.
[上・中2] 名古屋市守山区「東谷山フルーツパーク」にて、
2007年01月12日撮影。
[中1・中6] 同上にて、2006年11月15日撮影。
[中3] 大阪市鶴見区「咲くやこの花館」にて、2006年04月25日撮影。
[中4] 静岡県浜松市「浜松フラワーパーク」にて、
2007年03月14日撮影。
[中5] アメリカ・ハワイ州「マウイ島」にて、2001年04月01日撮影。
(photo by Jon Suehiro)
[下] ベトナム・ハノイ市にて、2010年09月02日撮影。
(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp