こまつな (小松菜)

Brassica campestris var. peruviridis

Brassica campestris var. peruviridis

Brassica campestris var. peruviridis

Brassica campestris var. peruviridis

Brassica campestris var. peruviridis

Brassica campestris var. peruviridis

あぶらな」の変種で、古くに中国から渡来してきた「かぶ」が、祖先のひとつだと言われています。名前は、江戸時代に東京都の小松川地域で栽培されていたことから。現在でも生産量の一位は東京都です。「かぶ」の近縁ですが、根が肥大せず、葉は長卵形でなめらか。ビタミンやカルシウムが「ほうれんそう」よりも多く含まれます。
アブラナ科アブラナ属の一年草で、学名は Brassica campestris var. peruviridis。英名はありません。
"Komatsu-na" (Brassica campestris var. peruviridis) belongs to the family Brassiaceae (the Mustard family). It is an annual herb that is considered a variery of Turnip. This herb is closely related to the Turnip, though its root doesn't grow thickening. The leaves are long-ovate, smooth, and they are used for vegetables. They contain a higher proportion of vitamin and calcium than spinach. The Japanese name "Komatsu-na" is derived from the production region; Komatsugawa of Tokyo, in Edo Era (about 250 years ago). The Tokyo Metropolitan Government is a leading producer of "Komatsu-na" even now.
[上・中1] 大阪府枚方市招提元町にて、2007年05月16日撮影。
[中2] 大阪府四条畷市清滝中町にて、2007年05月29日撮影。
[中3] 千葉県香取市大角にて、2013年12月25日撮影。
[中4・下] 同上にて、2014年03月26日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp