こむぎ (小麦)

Triticum aestivum

Triticum aestivum

Triticum aestivum

Triticum aestivum

Triticum aestivum

東南アジアが原産です。新石器時代から栽培されるようになりまし。「いね」や「とうもろこし」とともに世界の3大穀物といわれる重要な作物です。わが国へは奈良時代に渡来しました。今ではパンや菓子のほかにうどんや味噌、麩などにも用いられていますが、自給率は10パーセント未満です。 
イネ科のコムギ属の越年草で、学名は Triticum aestivum。
英名は Bread wheat、Trigo。 
Bread wheat (Triticum aestivum) belongs to the Poaceae (the Grass family). It is a winter annual herb that is native to Southeast Asia. This herb has been cultivated since the Neolithic age. It is a important crops and comprises three major grains. It was introduced into Japan in the Nara Era (1,300 years ago). Bread wheat grain is used for bread, cake, Japanese wheat noodle, Miso and wheat gluten cake. The self-sufficiency ratio of Bread wheat in Japan is less than 10 percent. 
[上] 静岡県浜松市「浜名湖花博」にて、2004年04月11日撮影。
[中1・中2] 長野県安曇野市堀金倉田にて、2006年06月02日撮影。
[中3・下] 千葉県旭市桜井にて、2009年05月12日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp