ネクタリン (椿桃)

Prunus persica var. nectarina

Prunus persica var. nectarina cv. Alba

Prunus persica var. nectarina cv. Alba

Prunus persica var. nectarina cv. Alba

中国が原産の「もも(桃)」の変種です。少雨で日当たりの良いところを好み、高さは6メートルほどになります。4月ごろ、葉の展開前に淡紅色の花を咲かせます。果実は核果で、7月から8月ごろ赤く熟します。果皮の表面は無毛で光沢があり、果肉は黄色く甘みや酸味が強いのが特徴です。和名では「つばいもも(椿桃)」と呼ばれますが、果実が「つばき」に似ていることからでしょうか。中国語では「油桃(you tao)」と呼ばれます。写真中1〜2・下は、おそらく「アルバ(cv. Alba)」と呼ばれる品種。
バラ科サクラ属の落葉小高木で、学名は Prunus persica var. nectarina(syn. Prunus persica var. nucipersica、Amygdalus persica var. nectarina)。英名は Nectarine。 
The Nectarine (Prunus persica var. nectarina) belongs to Rosaceae (the Rose family). It is a semi-tall deciduous tree that is a variant of the "peach", which is native to China. It prefers sunny areas with little rainfall and grows up to 6 m tall. The fruit is a kernel, which ripens to a reddish color from July to August. The surface of the rind is hairless and shiny, and the yellow flesh is characterized by its sweetness and acidity. In Japanese, it is called "Tsubai-momo", perhaps because the fruit resembles a "tsubaki" (camellia). In Chinese, it is called "油桃" (you tao). The 2nd-3rd and bottom photos are probably the variety called 'Alba'.
[上] オーストラリア・シドニー市キャッスルヒルにて、2005年12月20日撮影。(photo by Yumi Gunji)
[中1〜2・下] ポルトガル・セントロ地方レイリア市にて、2024年03月12日撮影。(photo by Yumi Gunji)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp