にら (韮)

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

Allium tuberosum

東アジアが原産で、わが国へは9世紀ごろ薬用として渡来しました。
8月から9月ごろ、花茎を伸ばして散形花序をだし、小さな白い星形
の花を咲かせます。花には甘い香りがあります。中国料理や朝鮮料
理の素材と利用されますが、軟白栽培した葉は「黄にら」、花茎は
「花にら」と呼ばれています。カロチンの含有率が非常に高く、他の栄
養素も豊富に含むそうです。
ユリ科ネギ属の多年草で、学名は Allium tuberosum。
英名は Leek、Chinese chives。
Leek (Allium tuberosum) belongs to the Liliaceae (the Lily family). It is a
perennial herb that is native to East Asia. This herb was introduced into
Japan in the nineth century as a medicated plant. The flowers are small
white star-shaped, bloom in the umbels from August to September. They
have sweet odors. The leaves and flowering stalks are used as a material
for Chinese dishes and Korean dishes. It contains rich carotin and other
nutrients.
[上・中1・中5] 群馬県前橋市苗ヶ島町にて、2008年09月21日撮影。
[中2・中3] 大阪府四条畷市清滝にて、2003年09月10日撮影。
[中4] オーストラリア・シドニー市チェリーブルックにて、
2006年02月21日撮影。(photo by Yumi Gunji)
[中6〜7・下] 千葉県香取市長岡にて、2010年08月24日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp