ランバイ [Index] [Back]

Baccaurea motleyana

Baccaurea motleyana

Baccaurea motleyana

Baccaurea motleyana

マレー半島からスマトラ島が原産です。バングラデシュやタイでも果樹として栽培されています。ふつう高さは9〜12メートルになり、短い幹と広い樹冠があります。葉の表面は光沢のある緑色で、裏面は緑褐色で毛深いです。この種は雌雄異株です。雄花と雌花は芳香と黄色い萼片があります。雄しべの花序は長さ15センチほど、雌しべの花序は長さが75センチにもなります。果実は球形で長さ2〜5センチ、幅は2倍ほどです。果実にはベルベット状でピンク色を帯びた、または黄色や褐色の果皮があり、熟すとシワができます。中は白色の果肉に満たされ、3〜5個の種子があります。果肉は甘くて酸味があり、生食や料理用に、またはジャムやワインに加工されます。 
トウダイグサ科ランバイ属の常緑小高木で、学名は Baccaurea motleyana。英名は Rambai、Rambi。 
Rambai (Baccaurea motleyana) belongs to the Euphorbiaceae (the Spurge family). It is a semi-tall evergreen tree that is native to the Malay Peninsula and the Sumatra Island. It is also cultivated for its fruit in Bangladesh and Thailand. This tree generally grows to 9-12 m in height with a short trunk and a broad crown. The leaves are shiny green on the upper surface and greenish-brown and hairy underneath. The species is dioecious. Male and female flowers are fragrant and have yellow sepals. The staminate clusters are up to 15 cm long and the pistillate clusters may reach 75 cm in length. The fruits are globose, 2-5 cm long and about two wide. The fruit has velvety pinkish, yellow, or brown skin which wrinklesシワができる at ripening and is filled with whitish pulp containing 3 to 5 seeds. The pulp is sweet to acid in taste. They may be eaten raw or cooked or made into jam or wine. 
大阪市鶴見区「咲くやこの花館」にて、2017年09月15日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp