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アフリカ西部の熱帯地域が原産です。「れいし」や「りゅうがん」に近縁です。高さは10メートルほどになり、密な樹冠を形成します。葉は革質の羽状複葉で、倒卵形から長楕円形の小葉が6〜10個つきます。暖かい時期に芳香のある緑白色の花を咲かせます。果実はなし形で、鮮赤色から黄橙色に熟します。果実は熟すと裂開して、3個の種子がのぞきます。食用になるのは仮種皮だけで、残りの部分は有毒です。アキーは、ほとんどジャマイカだけで食用にされ、アキーと塩漬け鱈の料理は郷土料理となっています。
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ムクロジ科アキー属の常緑小高木で、学名は Blighia sapida。英名は Ackee、Akee。
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The Ackee (Blighia sapida) belongs to Sapindaceae (the Soapberry family). It is a semi-tall evergreen tree that is native to tropical West Africa. This tree is related to Lychee and Longan, and can reach about 10 m in height with a dense crown. Leaves are leathery, pinnate compound with 6-10 obovate to oblong leaflets. Fragrant greenish white flowers come during warm months. Fruits are pear-shaped and ripen bright red to yellow-orange, split open to reveal three seeds. It is only the fleshy arils around the seeds that are edible while the remainder of the fruit and seeds are poisonous. Ackee is used for food mainly in Jamaica where ackee and saltfish is the national dish.
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愛知県名古屋市守山区「東谷山フルーツパーク」にて、2007年01月12日撮影。
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