あまちゃ (甘茶)

Hydrangea serrata var. thunbergii

Hydrangea serrata var. thunbergii

Hydrangea serrata var. thunbergii

わが国の本州、関東・中部地方に分布しています。山地の谷沿いにまれに生え、高さは70〜100センチになります。「やまあじさい(山紫陽花)」の変種です。外形的にはよく似ていますが、葉に甘味の成分(フィロズルチン)が含まれ、この葉を乾燥・発酵させると、「甘茶」ができます。4月8日の潅仏会には、お釈迦様に「甘茶」をかける儀式が行われます。 
アジサイ科アジサイ属の落葉小低木で、学名は Hydrangea serrata var. thunbergii。英名はありません。 
"Ama-cha" (Hydrangea serrata var. thunbergii) belongs to Hydrangeaceae (the Hydrangea family). It is a deciduous shrub that is distributed to Kanto and Chubu regions, in Honshu of Japan. It rarely grows along valleys in mountainous areas and grows 70 to 100 cm tall. It is a variant of the "Yama-ajisai". It is similar in appearance to the "Yama-ajisai", but the leaves contain Phyllodulcin (sweet constituent). When these leaves are dried and fermented, they produce "Ama-cha" (hydrangea tea) which is poured over a statue of Buddha on April 8, the day of the Buddha's Birthday. 
京都府宇治市「宇治市植物公園」にて、2004年05月29日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp