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ヨーロッパから西アジアが原産です。よく分枝して、高さは60〜150センチになります。葉は披針形で、白い剛毛に被われています。6月から8月ごろ、明るい紫青色の筒状花を咲かせます。柔らかい茎は、茹でたり蒸したり、揚げ物にして食べるそうです。
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ムラサキ科ウシノシタグサ属の多年草で、学名は Anchusa azurea。英名は Italian bugloss。
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The Italian bugloss (Anchusa azurea) belongs to Boraginaceae (the Borage family). It is a perennial herb that is native to Europe and western Asia. This herb is well branched and can reach 60-150 cm in height. The leaves are lanceolate and covered with white bristles. The bright violet-blue, petite tubular flowers bloom from June to August. The tender stems are used as boiled, steamed or fried food.
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ギリシャ・トラキア地方フィリッピにて、2014年09月15日撮影。(photo by Jon Suehiro)
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