あさくらざんしょう (朝倉山椒) [Index] [Back]

Zanthoxylum piperitum f. inerme

Zanthoxylum piperitum f. inerme

Zanthoxylum piperitum f. inerme

わが国の各地や朝鮮半島に分布する「さんしょう(山椒)」の一品種です。突然変異で、茎には棘がなく、果実は大粒で、香りが強いのが特徴です。和名は、兵庫県養父市八鹿町朝倉に多くを産することから。江戸時代から珍重されていました。一般に「さんしょう」は雌雄異株ですが、本種は雌雄同株なので、1株でも結実可能です。また実生では雌雄が不定でかつ棘が出てきますので、主に雌株を接ぎ木で栽培したものが販売されています。兵庫県の伝統野菜にも選定されています。 
ミカン科サンショウ属の落葉低木で、学名は Zanthoxylum piperitum f. inerme。英名はありません。 
"Asakura-zansho" (Zanthoxylum piperitum f. inerme) belongs to Rutaceae (the Citrus family). It is a small deciduous tree that is a variety of the Japanese pepper tree distributed in various parts of Japan and the Korean Peninsula. It is a mutation, characterized by its thornless stems and large, fragrant fruits. Its Japanese name comes from its abundance in Asakura, Yoka-cho, Yabu City, Hyogo Prefecture. It has been highly prized since the Edo period (1603-1868). Generally, the Japanese pepper tree is dioecious, but this species is monoecious and can bear fruit even on a single plant. Since the seedlings are indeterminate in sex and produce thorns, female plants are mainly grafted into cultivars for sale. It has been selected as a traditional vegetable of Hyogo Prefecture. 
宮城県大河原町大谷にて、2023年05月03日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp