|
|
|
地中海の東部沿岸が原産です。高さは30〜80センチになり、葉は羽状に深裂します。ふつうの「パセリ(Petroselinum crispum)」と異なり、葉が縮まないのが特徴です。わが国へは、明治時代のはじめに渡来しています。おもにイタリア料理で、香味野菜として利用されます。
|
|
セリ科オランダゼリ属の二年草で、学名は Petroselinum crispum var. neopolitanum。英名は Italian parsley、Flat-leaf parsley。
|
|
Italian parsley (Petroselinum crispum var. neopolitanum) belongs to Apiaceae (the Carrot family). It is a biennial herb that is native to the eastern coastal areas of the Mediterranean Sea. This herb can reach 30-80 cm in height, and the leaves are divided into segments pinnately. It is defined by the un-curly leaves. This herb was introduced into Japan in early Meiji Era (about 130 years ago). It is used as a spicy herb in Italian cuisine.
|
|
[上] 群馬県中之条町「薬王園」にて、2008年03月30日撮影。 [中1] 千葉県香取市大角にて、2010年05月25日撮影。 [中4] 同上にて、2010年08月17日撮影。 [中2・中3] 大阪府四条畷市清滝中町にて、2007年05月19日撮影。 [下] アメリカ・ワシントンDC「アメリカ国立植物園」にて、2010年08月19日撮影。(photo by Jon Suehiro)
|