おかのり (丘海苔) [Index] [Back]

Malva verticillata var. crispa

Malva verticillata var. crispa

Malva verticillata var. crispa

Malva verticillata var. crispa

Malva verticillata var. crispa

Malva verticillata var. crispa

東アジアで見られる「ふゆあおい(冬葵)」の選抜品種です。ヨーロッパで育成されました。わが国へは18世紀の初めに渡来。茎は真っ直ぐに伸び、高さは1〜2メートルになります。葉は広円形で5〜7浅裂し、縁はひどく皺がよります。6月から9月ごろ、葉腋に紅紫色を帯びた白色の花を咲かせます。若い葉は食用になり、和え物やお浸しに利用されます。和名は、葉を乾燥させて焙ると海苔に似た風味になることから。 
アオイ科ゼニアオイ属の一年草で、学名は Malva verticillata var. crispa。英名は Curled mallow。 
The Curled mallow (Malva verticillata var. crispa) belongs to Malvaceae (the Mallow family). It is an annual herb that is a selected variety of the Chinese mallow (Malva verticillata) found in East Asia. It was selected in Europe. This herb was introduced into Japan in the early days of 18 century. The stem is erect and can reach 1-2 m in height. The leaves are broad round and divided into 5-7 lobes with strongly wrinkled margins. The magenta-tinged white flowers bloom on axils from June to September. The young leaves are edible and used for a marinated food or a boiled green. The Japanese name is derived from the laver-like flavor when the leaves are dried and roasted.
[上] 千葉県香取市大角にて、2015年11月30日撮影。
[中1] 同上にて、2015年11月03日撮影。
[中2・中3] 同上にて、2016年04月29日撮影。
[中4・下] 同上にて、2016年05月05日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp