バターナッツかぼちゃ (バターナッツ南瓜) [Index] [Back]

Cucurbita moschata cv. Butternut

Cucurbita moschata cv. Butternut

Cucurbita moschata cv. Butternut

1940年代にアメリカで育成された品種です。グースネック・スクワッシュとハバード・スクワッシュとの交配種だといわれています。系統としては「にほんかぼちゃ」の品種のひとつです。ひょうたん形をした縦長のかぼちゃで、長さは20〜30センチになり、果皮はベージュ色から黄褐色です。また果肉は濃いオレンジ色で、肉質はねっとりとした粘質、甘味があって濃厚な味わいがあります。名前は、果肉がバター風味で、形がナッツ(らっかせい)に似ていることから。写真は、園芸品種の「すずなりバタ子さん」(ナント種苗)です。 
ウリ科カボチャ属の蔓性一年草で、学名は Cucurbita moschata cv. Butternut。英名は Butternut squash。 
The Butternut squash (Cucurbita moschata cv. Butternut) belongs to Cucurbitaceae (the Gourd family). It is an annual herb that was developed in the United States in the 1940s. It is said to be a cross between a Gooseneck squash and a Hubbard squash. It is a variety of 'Japanese squash' (Cucurbita moschata). It is a long, gourd-shaped squash that grows to between 20 and 30 cm in length, with a beige to yellowish-brown skin. The flesh is a deep orange color, and the texture is thick and sticky, with a rich, sweet flavor. The name comes from the fact that the flesh has a buttery flavor and the shape is similar to a nut. The photo shows the horticultural variety 'Suzunari Batako-san' (Nanto Seed Co.). 
[上] 宮城県川崎町支倉にて、2022年08月24日撮影。
[中] 同上にて、2022年09月12日撮影。
[下] 同上にて、2023年07月30日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp