ひえ (稗)

Echinochloa esculenta

Echinochloa esculenta

Echinochloa esculenta

Echinochloa esculenta

Echinochloa esculenta

Echinochloa esculenta

インドが原産です。わが国へは縄文時代に北部アジアから渡来し、「あわ(粟)」とともに主食とされました。冷涼な湿地を好み、痩地にも栽培が可能で、高さは1メートル以上になります。地際の節から分蘖(ぶんけつ)して、茎の先端に総状花序をつけ、淡緑色または紫褐色の花を咲かせます。種子の粒は小さく、黄褐色から暗褐色をしています。子実は食用に、玄ヒエは小鳥の餌、茎葉は飼料に利用されます。写真の品種は、中1〜2が「井川在来」、残りが「早生白」。C4植物(C4型光合成を行う植物)です。
イネ科イヌビエ属の一年草で、学名は Echinochloa esculenta。英名は Japanese millet。 
The Japanese millet (Echinochloa esculenta) belongs to Poaceae (the Grass family). It is an annual herb that is native to India. It was introduced to Japan from northern Asia during the Jomon period (about 2300-13000 years ago) and was considered a staple food along with the foxtail millet. It prefers cool, moist areas and can be cultivated even in thin soil, reaching a height of over 1 m. It produces light green or purple-brown flowers in racemes at the stem end, which divide from a node at the base of the plant. The seeds are small and yellowish brown to dark brown in color. The grains are edible, the husked barnyard millets are used as food for small birds, and the foliages are used as fodder. The varieties in the photo are: the 2nd and 3rd are "Igawa-zairai" and the rest are "Wase-shiro". It is a C4 plant (Plants with C4-type photosynthesis).
[上・中3・下] 長野県南箕輪村「信州大学農学部」にて、2006年08月01日撮影。
[中1〜2・中4] 同上にて、2005年08月29日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp