ひろしまな (広島菜) [Index] [Back]

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

Brassica rapa var. pekinensis

わが国の本州、広島県地方が原産の非結球性はくさいの一品種です。広島菜の起源は、諸説ありますが、江戸時代の慶長年間に、観音村の住人が京都の西本願寺で種子を譲り受け、栽培したのが最初といわれています。その後、明治時代に川内村の木原才次が従来の京菜との交配で改良を重ね、つくりあげたものとされています。葉身は濃緑色で広く大きく、葉縁には切れ込みがないのが特徴です。また中肋は厚く、白色で青みを帯びています。九州の高菜、信州の野沢菜とともに日本の三大漬け菜の一つとして知られています。
アブラナ科アブラナ属の二年草で、学名は Brassica rapa var. pekinensis (syn. Brassica rapa subvar. hiroshimana)。英名はありません。
The "Hiroshima-na" (Brassica rapa var. pekinensis) belongs to Brassiaceae (the Mustard family). It is a biennial herb that is endemic to Hiroshima prefecture. There are various theories about the origin of "Hiroshima-na", but it is said that the first cultivation of this vegetable began in the Keicho era (1596-1615) of the Edo period, when the residents of Kannon-mura received seeds from Kyoto's Nishi Honganji temple and began growing them. It is also said that, in the Meiji era (1868-1912), Kihara Saiji of Kawauchi-mura improved the vegetable by cross-breeding it with the traditional "Kyo-na". It is a form of non-head-forming Chinese cabbage. The leaf blade is dark green, broad and large with non-laciniate edges. The rachis of leaf blade is white and tinged bluish. This is known as one of three major pickled vegetables in Japan, together with Kyushu "Takana" and Shinshu "Nozawa-na".
[上] 千葉県香取市大角にて、2010年11月09日撮影。
[中1] 同上にて、2011年02月02日撮影。
[中2] 同上にて、2011年01月17日撮影。
[中3・中4] 同上にて、2011年03月09日撮影。
[中5・下] 同上にて、2011年03月15日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp