ひともとすすき (一本薄)

Cladium chinensis

Cladium chinensis

わが国の本州、関東地方以西から四国、九州それに朝鮮半島や中国南部、東南アジアに分布しています。海岸に群生し、桿の高さは2メートルほどになります。葉は広線形で硬く、長さは1メートルほどです。別名で「ししきりがや(猪切り茅)」とも呼ばれますが、葉の鋸歯が強く小棘もあってイノシシも切れるだろうということから。7月ごろ、茎の先に何段かに分かれた複散房花序をつけます。花序には褐色をした多数の小穂があります。 
カヤツリグサ科ヒトモトススキ属の多年草で、学名は Cladium chinensis。英名はありません。 
"Hitomoto-susuki" (Cladium chinensis) belongs to Cyperaceae (the Sedge family). It is a perennial herb that is distributed in Honshu, from the west of the Kanto region to Shikoku, Kyushu, the Korean Peninsula, southern China, and Southeast Asia. This herb grows on the coasts and the height of the culm is about 2 m. The leaves are broad linear and hard, and the length is about 1 m. It is also called "Shishikiri-gaya", because the blades of the leaves are strong and there are small spines, and the wild boar will be cut. Around July, a multi-part compound corymb is attached to the tip of the stem. The inflorescence has many brown spikelets. 
静岡県浜松市村櫛町「浜名湖」にて、2004年09月19日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp