ほそばわだん (細葉海菜) [Index] [Back]

Crepidiastrum lanceolatum

Crepidiastrum lanceolatum

Crepidiastrum lanceolatum

Crepidiastrum lanceolatum

Crepidiastrum lanceolatum

Crepidiastrum lanceolatum

わが国の本州、島根県から山口県、四国や九州、南西諸島、それに台湾やフィリピンに分布しています。海岸の岩場や礫地に生え、高さは20〜30センチになります。茎は太くて短く、基部から分枝します。葉はへら状楕円形から線形披針形で、根生します。10月から11月ごろ、根生葉の葉腋から側枝をだし、茎頂に黄色い頭花を咲かせます。頭花は直径10〜15ミリで、舌状花は12個ほどあります。果実は痩果で、白色の冠毛がつきます。沖縄ではこの独特の苦みが昔から好まれていて、「ニガナ」や「ンジャナ」の名前で野菜として利用されています。台湾華語では「細葉假黃鵪菜」と呼ばれます。 
キク科アゼトウナ属の多年草で、学名は Crepidiastrum lanceolatum。英名はありません。 
The "Hosoba-wadan" (Crepidiastrum lanceolatum) belongs to Asteraceae (the Aster family). It is a perennial herb that is distributed to Shimane Prefecture and Yamaguchi Prefecture, Shikoku, Kyushu, the Nansei Islands in Japan, as well as Taiwan and the Philippines. It grows on rocky shores and gravelly areas, and is 20 to 30 cm tall. The stem is thick and short, and branches from the base. The leaves are spatulate-elliptic to linear-lanceolate, and basal. In October and November, side branches grow from the leaf axils of the basal leaves, and yellow flower heads bloom at the top of the stem. The flower head is 10-15 mm in diameter, with around 12 ray florets. The fruit is an achene with white pappus. In Okinawa, this unique bitterness has long been favored, and it is used as a vegetable under the names "nigana" and "njana". In Taiwanese, it is called "細葉假黃鵪菜". 
茨城県つくば市「つくば実験植物園」にて、2024年10月13日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp