ピーマン

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

Capsicum annuum var. grossum

熱帯アメリカが原産の「とうがらし」の一品種群です。「とうがらし」のような辛味がなく、野菜として食用にされる品種です。高さは60センチほどになり、葉は広楕円形から狭楕円形で長い葉柄があります。花は白色で、大きな果実をつけます。和名は、フランス語で「とうがらし」を意味する「ピマン(Piment)」からです。最近では、大型で赤色や黄色、オレンジ色の「パプリカ(Paprica)」と呼ばれる品種も流通しています。

「ピーマン」は、成熟度によって果実の色が変化していきます。
(1) 緑色: 葉緑素
(2) 黄色・オレンジ色: 葉緑素が分解して、橙・黄色のカロテノイド色素(ルテイン・ビオラキサンチン・β-カロテン)が発色。
(3) 赤色: 赤色のカロテノイド色素(カプサンチン・カプソルビン)が発色。
ナス科トウガラシ属の多年草で、学名は Capsicum annuum var. grossum。英名は Bell pepper、Green pepper、Pimento。 
The Bell pepper (Capsicum annuum var. grossum) belongs to Solanaceae (the Nightshade family). It is a perennial herb that is a cultivar-group of Pepper. Bell pepper has not a pepper-like hot flavor and used as a vegetable. This herb can reach about 60 cm in height. The leaves are broad elliptic to narrow-elliptic with long petioles. Its flowers are white and bear large fruits. Its Japanese name is derived from the French word "piment", meaning "pepper". Recently, a large, red, yellow, and orange variety called "Paprica" has also been distributed.

The color of the "Bell pepper" changes with the maturity level of the fruit.
(1) Green: chlorophyll
(2) Yellow/Orange: Chlorophyll decomposes and Orange/yellow carotenoid pigments (lutein, violaxanthin, β-carotene) develop color.
(3) Red: Red carotenoid pigments (capsanthin and capsorubin) develop color.
[上・中1〜2] 長野県松本市奈川保平にて、2005年10月20日撮影。
[中3] 大阪府枚方市招提元町にて、2007年05月16日撮影。
[中4] 千葉県香取市大角にて、2010年07月19日撮影。
[中5・中6] 同上にて、2010年08月21日撮影。
[中7〜中9] アメリカ・ワシントンDC「アメリカ国立植物園」にて、2010年08月19日撮影。(photo by Jon Suehiro)
[中10・下] 宮城県川崎町支倉にて、2024年08月05日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp