カタローニャチコリ [Index] [Back]

Cichorium intybus var. foliosum

Cichorium intybus var. foliosum

北ヨーロッパが原産のチコリの一変種です。スペインのカタルーニャ州(Catalogna)が名前の由来です。若い葉や柄は柔らかく、苦味があります。柔らかい若芽の部分は「プンタレッラ(puntarella)」と呼ばれ、生のまま細く割いてサラダとして食べられます。写真は「プンタレッラ」。 
キク科キクニガナ属の多年草で、学名は Cichorium intybus var. foliosum。英名は Catalonia chicory。 
The Catalonia chicory (Cichorium intybus var. foliosum) belongs to Asteraceae (the Aster family). It is a variety of Chicory which is native to nothern Europe. The name comes from the province of Catalonia in Spain. The young leaves and stalks are soft and have a bitter taste. The soft young shoots are called "puntarella" and can be eaten raw as a salad. 
宮城県仙台市宮城野区にて、2020年04月14日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp