コルディア・ボアシエリ [Index] [Back]

Cordia boissieri

Cordia boissieri

アメリカのテキサス州からメキシコのサンルイスポトシ州に分布しています。草原やサバンナ、潅木帯などに生え、高さは5〜7メートルになります。幹は分枝しやすく、暗灰色の樹皮には溝があります。葉は深緑色の楕円形で大きく革質、葉の裏側は毛に被われ、黄色がかった白い葉脈があります。春から秋にかけて、黄色い咽を持つクリーム色がかった白い花を咲かせます。果実は非常に甘いですが、食べ過ぎると酔うそうです。種小名は、スイスの植物学者であったピエール・エドモン・ボアシエに因みます。
ムラサキ科コルディア属の常緑低木または小高木で、学名は Cordia boissieri。英名は Texas olive、Mexican olive、Anacahuita。
The Texas olive (Cordia boissieri) belongs to Boraginaceae (the Borage family). It is a small or semi-tall evergreen tree that is distributed from Texas in the United States to San Luis Potosi in Mexico. It grows in grasslands, savannas, and shrublands and is 5 to 7 m tall. The trunk is easily branched, and the dark gray bark is grooved. The leaves are dark green, elliptic, large and leathery, and the underside of the leaf is covered with hairs and has yellowish white veins. Creamy white flowers with yellow throats bloom from spring to fall. The fruit is very sweet, but if eaten in excess it is said to be intoxicating. The specific epithet is named after Pierre Edmond Boissier (1784-1857), a Swiss botanist.
アメリカ・カリフォルニア州サンディエゴ市「バルボア公園」にて、2007年10月14日撮影。(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp