かいらん (芥藍) [Index] [Back]

Brassica oleracea var. alboglabra

Brassica oleracea var. alboglabra

Brassica oleracea var. alboglabra

Brassica oleracea var. alboglabra

Brassica oleracea var. alboglabra

地中海沿岸が原産で、中国に伝わってから、中国の気候風土に合わせて改良された野菜だと言われています。わが国へは古い時代に渡来しましたが、1980年前後に再導入されています。茎は直立し、高さは1メートルほどになります。葉は卵形から広楕円形で、ケールに似ています。春から秋にかけて、茎頂に総状花序をだし、白色の4弁花を咲かせます。とう立ちしやすく、若い葉と伸びてきた花茎を、炒め物や煮物などで利用します。主に広東料理の食材です。耐暑性があることから夏野菜としても利用できます。中国南部から台湾、東南アジアで夏野菜として広く栽培されています。
アブラナ科アブラナ属の一年草または二年草で、学名は Brassica oleracea var. alboglabra。英名は Chinese kale、Chinese broccoli。
The Chinese kale (Brassica oleracea var. alboglabra) belongs to Brassiaceae (the Mustard family). It is an annual or a biennial herb that is native to the Mediterranean coast, this vegetable is said to have been introduced to China and subsequently adapted to the local climate and soil conditions. It was introduced to Japan in ancient times, but was reintroduced in the 1980s. The stems are erect and grow to a height of about 1 m. The leaves are ovate to broadly elliptic and resemble kale. From spring to fall, racemes appear at the tips of the stems and produce white four-petaled flowers. It is easy to grow and the young leaves and long scapes can be used in stir-fries and simmered dishes. It is mainly used as an ingredient in Cantonese cuisine. It is heat-tolerant and can also be used as a summer vegetable. It is widely cultivated as a summer vegetable in southern China, Taiwan, and Southeast Asia.
[上・中1〜2] 宮城県川崎町支倉にて、2025年05月26日撮影。
[中3・下] 同上にて、2025年06月03日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp