きび (黍)

Panicum miliaceum

Panicum miliaceum

Panicum miliaceum

Panicum miliaceum

Panicum miliaceum

インドの東部が原産です。わが国へは弥生時代に中国から渡来しました。古くから五穀のひとつとされ、盛んに栽培されてきましたが、今では長野県や岩手県で細々と栽培されている程度です。「うるち種」と「もち種」があり、高さは1〜2メートルになります。種子が黄色いことから、古くは黄実(きみ)と呼ばれ、それが転訛して「きび」となりました。種子は、「うるち種」は炊き込み用に、「もち種」は蒸して餅や飴、また粉にして団子などに加工されます。茎も家畜の飼料になります。 写真は、「もち種」の園芸品種「信濃1号」。 
イネ科キビ属の一年草で、学名は Panicum miliaceum。英名は European millet、Common millet。 
The European millet (Panicum miliaceum) belongs to Poacee (the Grass family). It is an annual herb that is native to the eastern part of India. This grain came to Japan from China during the Yayoi period (about 2000 years ago). It has been regarded as one of the five grains since ancient times and has been actively cultivated, but now it is only cultivated in Nagano and Iwate prefectures. There are "Uruchi" (non-glutinous variety) and "Mochi" (glutinous variety), and the height is 1-2 m. Since the seeds are yellow, it was called "Kimi" in the olden days in Japan, and it was corrupted into "Kibi". "Uruchi" are used for cooking, and "Mochi" are steamed and processed into rice cakes, candies, and powdered dumplings. The stems are also used as feed for livestock. The photos are "Shinano 1", a cultivar of "Mochi". 
[上・中1〜2] 長野県南箕輪村「信州大学農学部」にて、2005年08月29日撮影。
[中3・下] 長野県麻績村麻にて、2005年08月29日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp