こもちたかな (子持ち高菜) [Index] [Back]

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

Brassica juncea var. integlifolia

中国が原産で、「からしな」の変種です。葉は淡い緑色で大きく、切れ込みがあります。一般的な「からしな」が葉を食用とするのに対し、この「こもちたかな」は、主茎および側茎に着生するわき芽の部分を収穫し、食用としています。ほのかな辛味や苦味にしっかりとした食感が特徴です。冬が温暖な気候を好み、寒さが厳しい地域での栽培には適しません。
品種としては、福岡県の「蕾菜」や「四川児菜」、「早太り湖南児菜」、「祝蕾」、「早生祝蕾」、「子宝菜」などがあります。
写真上・中1〜3の品種は、「四川児菜(しせんあーさい)」、
中4〜6・下の品種は、「早生祝蕾(わせしゅくらい)」。
アブラナ科アブラナ属の越年草で、学名は Brassica juncea var. integlifolia。英名はありません。 
The "Komochi-takana" (Brassica juncea var. integlifolia) belongs to Brassicaceae (the Mustard family). It is a winter annual herb that is native to China and a variety of leaf mustard (Brassica juncea var. cernua). The leaves are pale green, large, and lobed. While the leaves of the common leaf mustard are edible, those of "Komochi-takana" are harvested from the main stem and the side shoots that grow on the side stems and are edible. It is characterized by a subtle pungency and bitterness with a firm texture. It prefers mild winters and is not suitable for growing in areas with cold weather.
Varieties include Fukuoka's "蕾菜" (budding rape), "四川児菜" (Sichuan children's rape), "早太り湖南児菜" (early fat Hunan children's rape), "祝蕾" (Shuku-rai), "早生祝蕾" (early Shuku-rai), and "子宝菜" (Kodakara-na).
[上] 千葉県香取市大角にて、2016年01月13日撮影。
[中1] 同上にて、2016年03月30日撮影。
[中2・中3] 同上にて、2016年04月21日撮影。
[中4] 同上にて、2016年12月22日撮影。
[中5〜6・下] 同上にて、2017年01月06日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp