みえんどう (実豌豆) [Index] [Back]

Pisum sativum

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Pisum sativum

「みえんどう(実豌豆)」は、「えんどう」の大きくなった未熟の種子のことですが、野菜として市場に出回っているものは、青実用としてとくに品種改良されたものです。わが国でも、明治時代になってから欧米からさまざまな品種が導入され、「みえんどう」の食用が一般化していきました。現在のおもな生産地は、和歌山県と鹿児島県です。
「みえんどう」は系統として、大きく「グリーンピース」と「ウスイえんどう」に分類されます。「グリーンピース」は、おもに東日本で栽培され、甘みが強く、青臭さや食感が特徴です。この系統には、「スーパーグリーン」や「ミナミグリーン」、「南海緑」、「久留米ゆたか」などがあります。また、「ウスイえんどう」は、和歌山県を中心に西日本で栽培され、皮が薄く、上品な甘みとホクホクとした食感が特徴です。この系統には、「誉田碓井」や「きしゅううすい」、「矢田早生うすい」、「紀の輝」などがあります。
このうち「誉田(こんだ)碓井」は、明治35年ごろ、農業技術者の松倉貢氏がアメリカから入手した「Black Eyed Marrowfat」という品種のグリーンピースを農事試験場で選別改良したものが始まりと言われています。莢は小型で、へその部分が黒く、さやと豆の色合いは淡く、甘味が強いのが特徴です。
「ツタンカーメンのえんどう豆」は、エジプトのファラオ・ツタンカーメンの墓から発掘されたとされる、神秘的で伝説に包まれた歴史を持つ品種です。1922年にハワード・カーター氏がツタンカーメンの墓を発掘したときに、数多くの副葬品のなかから見つかったとされます。わが国へは1956年にアメリカから伝わり、古代エジプトにまつわるエンドウ豆として広がりました。花や莢は紫色で、豆はふつうの実えんどうです。

写真上の品種は、「万竜」
中1は、「ロングピース」(中原)
中2は、「久留米ゆたか」
中3は、「グリーンピース」
中4・中5は、「ウスイ」
中6は、「あま実ちゃん」(松永)
中7〜8・下は、「ツタンカーメンのえんどう豆」
マメ科エンドウ属の一年草または二年草で、学名は Pisum sativum。英名は Shelling pea、Garden pea。
The Shelling pea (Pisum sativum) belongs to Fabaceae (the Pea family). It is an annual or a biennial herb that refers to the large, immature seeds of peas, but the varieties sold as vegetables in markets have been specially bred for culinary use. In Japan, various varieties were introduced from Europe and America during the Meiji era (1868-1912), and the consumption of "Shelling pea" became widespread. The main production areas today are Wakayama Prefecture and Kagoshima Prefecture.
"Shelling pea" is classified into two main types: "Green peas" and "Usui-endou". The "Green peas" are primarily cultivated in eastern Japan and are characterized by their strong sweetness, slight grassy, and crisp texture. Varieties in this group include "Super Green", "Minami Green", "Nankai-midori", and "Kurume-yutaka". The "Usui-endou", on the other hand, is primarily cultivated in western Japan centered around Wakayama Prefecture. It is characterized by its thin skin, refined sweetness, and fluffy texture. Varieties in this group include "Konda-usui", "Kishu-usui-endou", "Yata-wase-usui-endou", and "Kino-kagayaki".
Among these, "Konda-usui" is said to have originated from a variety of green peas called "Black Eyed Marrowfat" that was brought from the United States by agricultural engineer Mitsugu Matsukura around 1902 and then selected and improved at an agricultural experiment station. The pods are small, with a black navel, and the pods and beans have a light color and a strong sweetness.
The "Tutankhamun's peas" are a mysterious and legendary variety said to have been discovered in the tomb of the Egyptian pharaoh Tutankhamun. They were reportedly found among numerous burial artifacts when Howard Carter excavated Tutankhamun's tomb in 1922. It was introduced to our country from the United States in 1956 and has since spread as a pea associated with ancient Egypt. The flowers and pods are purple, and the beans are ordinary edible peas.
[上] 千葉県香取市大角にて、2015年06月01日撮影。
[中1・中2] 宮城県川崎町支倉にて、2022年06月19日撮影。
[中3] 同上にて、2023年06月18日撮影。
[中4] 同上にて、2025年05月30日撮影。
[中5・中6] 同上にて、2025年06月13日撮影。
[中7〜8・下] 京都市左京区「京都府立植物園」にて、2005年05月16日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp