みしまさいこ (三島柴胡)

Bupleurum scorzoneraefolium var. stenophyllum

Bupleurum scorzoneraefolium var. stenophyllum

Bupleurum scorzoneraefolium var. stenophyllum

わが国の本州から四国・九州に分布しています。山野の草原に生え、高さは30〜70センチになります。葉は広線形から長披針形で互生し、基部は茎を抱きます。8月から10月ごろ、枝先から散形花序をだし、小さな黄色い花を咲かせます。根を乾燥させたものは柴胡(さいこ)と呼ばれ、漢方薬の生薬のひとつです。鎮痛・解熱、鎮咳、抗炎症などに効果があります。和名は、かつての生産地、静岡県三島地方に因みます。 
セリ科ミシマサイコ属の多年草で、学名は Bupleurum scorzoneraefolium var. stenophyllum。英名はありません。 
"Mishima-saiko" (Bupleurum scorzoneraefolium var. stenophyllum) belongs to Apiaceae (the Carrot family). It is a perennial herb that is distributed from Honshu to Shikoku and Kyushu in Japan. It grows in grasslands in the mountains and is 30-70 cm tall. The leaves are broadly linear to long-lanceolate, alternate, and enfold the stem at the base. The dried root is called "saiko" and is one of the herbal medicines used in Chinese medicine. It is effective as an analgesic, antifebrile, antitussive, and anti-inflammatory. Its Japanese name comes from the Mishima region of Shizuoka Prefecture, where it was once produced. 
京都市左京区「京都府立植物園」にて、2005年08月16日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp