みそなおし (味噌直し) [Index] [Back]

Ohwia caudata

Ohwia caudata

Ohwia caudata

Ohwia caudata

わが国の本州、関東地方以西から四国、九州、それに台湾や朝鮮半島、中国、東南アジア、インドなどにも分布しています。山地の林縁や草原、道ばたなどに生え、高さは1〜2メートルになります。葉は三出複葉で、披針形の小葉がつき、葉柄には狭い翼があります。8月から10月ごろ、葉腋から花序をだし、黄白色または緑白色の蝶形花を咲かせます。果実は4〜6節がある節果で、表面にカギ状の剛毛があります。和名の「みそなおし」は、この茎葉を味噌に入れると「味噌の味がなおる」とされたことによります。2013年の徳島大学の研究で、本種に含有されるフラボノイド類が、味噌に発生する白カビを抑制する効果があることが確認されています。台湾華語では「小槐花」、中国語では「小槐花(xiao huai hua)」と呼ばれます。 
マメ科ミソナオシ属の落葉小低木で、学名は Ohwia caudata (syn. Desmodium caudatum)。英名はありません。 
The "Miso-naoshi" (Ohwia caudata) belongs to Fabaceae (the Pea family). It is a deciduous shrub that is distributed from the Kanto region of Honshu westward to Shikoku and Kyushu in Japan, as well as Taiwan, the Korean Peninsula, China, Southeast Asia, India, and other regions. It grows at forest margins, grasslands, and along roadsides in mountainous areas, and grows 1-2 m tall. From August to October, yellowish-white or greenish-white papillionaceous flowers bloom in inflorescences from the leaf axils. The fruit is a 4- to 6-segmented loment fruit with bristles on its surface. The Japanese name "miso-naoshi" comes from the fact that the stems and the leaves were believed to "restore the taste of miso" when they were added to miso. In 2013, the University of Tokushima study confirmed that the flavonoids contained in this species are effective in inhibiting the growth of white mold in miso. It is called "小槐花" 'xiao huai hua) in Taiwanese and "小槐花" (xiao huai hua) in Chinese. 
茨城県つくば市「つくば実験植物園」にて、2024年10月13日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp