 |








|
|
「ラバンジン」系のラベンダーは、「イングリッシュラベンダー(Lavandula angustifolia)」と「スパイクラベンダー(Lavandula latifolia)」の自然交雑、人工交配によってできた品種です。暑さ寒さに強くて、濃い青紫色の花と清々しい芳香が特徴です。写真上・中1の品種は、「インプレスパーブル(cv. Impress Purple)」、中2・下は日清製油で作出された「プロバンスブルー(Provance Blue)」。
|
|
シソ科ラバンデュラ属の常緑小低木で、学名は Lavandula x intermedia。英名は Lavandin。
|
|
The Lavandin (Lavandula x intermedia) belongs to Lamiaceae (the Mint family). It is an evergreen sub-shrub that is a natural or an artifical crossing between "English lavender" (Lavandula angustifolia) and "Spike lavender" (Lavandula latifolia). This herb has hot and cold tolerance, and it is defined by its dark bluish-purple flowers and breezy fragrance. The 1st to 2nd photos are a cultivar 'Impress Purple', and 3rd to bottom are a cultivar 'Provance Blue'.
|
|
[上・中1] 大阪府河内長野市「花の文化園」にて、2007年06月29日撮影。 [中2・下] 京都府精華町「花空間けいはんな」にて、2002年06月16日撮影。
|