リベリアコーヒーのき (リベリアコーヒーの木) [Index] [Back]

Coffea liberica

Coffea liberica

Coffea liberica

熱帯アフリカの西部からウガンダ、アンゴラの北部に分布しています。湿潤熱帯バイオームに生え、高さは5〜20メートルになります。葉は楕円形で光沢があり、長さは20〜30センチになります。果実はひし形で他種に比べて大きく、熟すと赤色や黄色になります。本種は19世紀末に発見され、20世紀始めから生産が始まりましたが、消費量は少なく世界全体の流通量の1パーセントに満ちません。コーヒー豆としてはアラビカ種に比べて酸味がなく、苦みが強くて味が劣るとされます。「アラビカコーヒーのき」や「ロブスタコーヒーのき」とともにコーヒー3原種に数えられます。
アカネ科コーヒーノキ属の常緑小高木で、学名は Coffea liberica。英名は Liberian coffee。
The Liberian coffee (Coffea liberica) belongs to Rubiaceae (the Madder family). It is a semi-tall evergreen tree that is distributed from western tropical Africa to northern Uganda and Angola. It grows in humid tropical biomes and grows 5 to 20 m tall. The leaves are dimorphic, glossy, and 20 to 30 cm long. The fruits are diamond-shaped, larger than those of other species, and ripen to red or yellow. This species was discovered at the end of the 19th century and production began at the beginning of the 20th century, but consumption is low and accounts for less than 1 % of the world's total distribution. It is considered to be a less acidic coffee bean than Arabica, and has a more bitter, inferior taste. It is considered to be one of the three original coffee varieties, along with Arabica and Robusta.
富山市婦中町「富山県中央植物園」にて、2025年03月21日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp