シナモンバジル [Index] [Back]

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

Ocimum basilicum cv. Cinnamon

熱帯アジアが原産の「スイートバジル」の改良品種です。メキシコで作出され、強いシナモンの香りが特徴です。茎には4稜があり、高さは40〜50センチになります。葉は卵形から楕円形で対生し、縁には疎鋸歯があります。7月から9月ごろ、穂状花序をだし、白色から紅紫色の唇形花を咲かせます。葉を紅茶や蜂蜜・シロップ等に入れて香りを移し、シナモンとバジルの甘い風味を楽しみます。 
シソ科メボウキ属の一年草で、学名は Ocimum basilicum cv. Cinnamon。英名は Cinnamon basil、Mexican spice basil。 
The Cinnamon basil (Ocimum basilicum cv. Cinnamon) belongs to Lamiaceae (the Mint family). It is an annual herb that is an improved variety of "Sweet Basil" native to tropical Asia. It was produced in Mexico and is characterized by a strong cinnamon scent. There are 4 ridges on the stem and the height is 40-50 cm. The leaves are ovate to elliptic and opposite with sparse serrated edges. The white to magenta papilionacenous flowers bloom in the spikes from July to September. Put the leaves in black tea, honey or syrup etc., transfer the scent, enjoy the sweet flavor of cinnamon and basil. 
[上・中1〜3] 福岡市中央区「福岡市植物園」にて、2017年10月06日撮影。
[中4〜中6] アメリカ・テキサス州ダラス市にて、2022年09月12日撮影。(photo by Jon Suehiro)
[下] アメリカ・テキサス州「フォートワース植物園」にて、2007年09月16日撮影。(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp