ジェノベーゼバジル [Index] [Back]

Ocimum basilicum cv. Genovese Gigante

Ocimum basilicum cv. Genovese Gigante

ジェノベーゼバジルは、「スイートバジル」の栽培品種のひとつです。「スイートバジル」とほぼ同じような風味で人気があります。特にジェノバの伝統的なソースの「ペスト」への使用で、料理用として最も人気のあるバジルのひとつです。 ちなみに「ペスト・ジュノベーゼ」は、バジルとオリーブオイル、松の実、パルミジャーノ・レッジャーノ、ペコリーノ・ロマーノ(羊乳)、塩と一緒にすり潰したハーブソースです。イタリア北西部のジェノバ、サボナ、インペリアの各県で主に生産されています。 
シソ科メボウキ属の一年草で、学名は Ocimum basilicum cv. Genovese Gigante。英名は Genovese basil。 
The Genovese basil (Ocimum basilicum cv. Genovese Gigante) belongs to Lamiaceae (the Mint family). It is an annual herb that is a cultivar of "sweet basil". It is almost as popular as sweet basil, with similar flavor. It is one of the most popular basils for culinary use, particularly for its use in "pesto", the traditional Genovese sauce. Incidentally, "pesto genovese" is an herb sauce made by grinding basil with olive oil, pine nuts, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano (sheep's milk) and salt. It is mainly produced in the provinces of Genoa, Savona and Imperia in north-west Italy. 
千葉県香取市大角にて、2013年03月20日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp