ジャンボにんにく (ジャンボ大蒜) [Index] [Back]

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

鱗茎のかたちから名前に「にんにく」とついていますが、「にんにく」とは別の種で、「リーキ」の変種になります。背が高く中実の花柄と広く平らな葉は「リーキ」によく似ていますが、「にんにく」に似た大きな鱗茎をつくります。完熟した鱗茎は、球重が200〜800グラムになります。鱗片には「にんにく」に似た香りがあり、刺激は少なくマイルドで、スープやサラダなどに利用されます。同じ仲間で、「にんにく」臭がさらに少ない「無臭にんにく」もあります。わが国では、鹿児島県や香川県などを中心に栽培されています。特徴的なのは、大きな鱗茎の外側に、小さな鱗芽ができます。この鱗芽を植えると初年には開花しない植物となり、単一の鱗片からなる鱗茎をつくります。その翌年にはこの単一の鱗片が分裂して複数の鱗片になります。 
ユリ科ネギ属の多年草で、学名は Allium ampeloprasum var. ampeloprasum。英名は Elephant garlic。 
The Elephant garlic (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) belongs to Liliaceae (the Lily family). It is a perennial that is named "garlic" because of the shape of its bulbs, but it is a different species from garlic and is a variety of "leek". The tall, solid flower stalks and broad, flat leaves are similar to those of leek, but it produces large bulbs similar to those of garlic. Ripe bulbs weigh 200 to 800 grams. The scales have a fragrance similar to that of garlic, but milder and less pungent, and are used in soups and salads. There is also "odorless garlic", a member of the same family that has even less of a "garlic" smell. In Japan, it is grown mainly in Kagoshima and Kagawa prefectures. Characteristically, small bulbils form on the outside of the larger bulb. When these bulbils are planted, they become non-flowering plants in the first year and produce bulbs composed of a single scale. The following year, this single scale splits to form multiple scales. 
[上・中1〜2] 岐阜県可児市「花フェスタ記念公園」にて、2007年06月08日撮影。
[中3] 千葉県香取市大角にて、2012年01月17日撮影。
[中4・下] 同上にて、2012年05月23日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp