せつりこ (雪裡紅) [Index] [Back]

Brassica juncea var. multiceps

Brassica juncea var. multiceps

Brassica juncea var. multiceps

Brassica juncea var. multiceps

Brassica juncea var. multiceps

Brassica juncea var. multiceps

中国原産で、中国全土で栽培されています。茎は直立して、よく分枝します。葉は披針形または長楕円形披針形で、切れ込みはないか、あってもごくわずかで、不揃いな鋸歯または二重鋸歯があります。3月から5月にかけて、黄色い花を咲かせます。果実は長角果です。独特な辛味と風味があり、主に漬け物に加工されています。名前は、秋から冬にかけて、葉が赤くなることから。中国語では「雪裡紅」です。別名で「セリホン」とか「シュエリーホン」とも呼ばれます。 
アブラナ科アブラナ属の一年草または二年草で、学名は Brassica juncea var. multiceps。英名は Snow mustard。 
The Snow mustard (Brassica juncea var. multiceps) belongs to Brassiaceae (the Mustard family). It is an annual or a biennial herb that is native to China and is cultivated throughout the country. The stems are upright and branch frequently. The leaves are lanceolate or oblong-lanceolate, with either no notches or very few, and have irregular serrations or biserrations. It produces yellow flowers from March to May. The fruit is a silique. It has a unique pungent flavor and is mainly processed into pickles. The name comes from the fact that the leaves turn red from fall to winter. In Chinese, it is called "雪裡紅" (xue li hong). 
[上] 千葉県香取市大角にて、2016年11月16日撮影。
[中1・中2] 同上にて、2016年11月18日撮影。
[中3] 同上にて、2016年12月13日撮影。
[中4] 同上にて、2016年12月22日撮影。
[下] 同上にて、2017年01月06日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp