しゃく (杓)

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

Anthriscus aemula

わが国の各地をはじめ、朝鮮半島、中国東北部、中央アジアからヨーロッパにかけて広く分布しています。山野の湿ったところに生え、高さは1メートルくらいになります。葉は2回3出複葉で小葉は細かく切れ込み、互生します。「せり(芹)」のような香りがあります。4月から6月ごろ、複散形花序をだして小さな白い花を咲かせます。花弁は5個で、外側の2個が大きくなります。若芽は山菜に、根は薬用に利用されます。中国語では「峨参(e shen)」と呼ばれます。
セリ科シャク属の多年草で、学名は Anthriscus aemula (syn. Anthriscus sylvestris ssp. sylvestris)。英名は Cow parsley。 
The Cow parsley (Anthriscus aemula) belongs to Apiaceae (the Carrot family). It is a perennial herb that is widely distributed from various parts of Japan, the Korean Peninsula, northeastern China, Central Asia to Europe. This herb grows in the damp areas of the mountains and is about 1 m high. The leaves are 2 times triternate compound, and the leaflets are finely cut and alternate. It has a scent like "Japanese parsley" (Oenanthe javanica). From April to June, the compound umbels are borne and small white flowers come in bloom. There are 5 petals, and the outer 2 are larger. Young shoots are used for wild plants and roots are used for medicinal purposes. In Chinese, it is called "峨参" (e shen).
[上・中1〜3] 兵庫県上月町西大畠にて、2004年04月22日撮影。
[中4〜中7] 宮城県仙台市若林区文化町にて、2023年04月12日撮影。
[中8〜10・下] 宮城県加美町「薬莱山」にて、2023年04月27日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp