しょくようぎく (食用菊) [Index] [Back]

Chrysanthemum x moriforium f. esculentus

Chrysanthemum x moriforium f. esculentus

わが国で江戸時代に発展したもので、「りょうりぎく(料理菊)」とも呼ばれます。これには花弁を食用とする中輪種と、刺身のつまにする小輪種があります。高さは50〜100センチになり、よく分枝して、10月から11月ごろ頭花を咲かせます。頭花は八重咲きで黄色または紅紫色をしています。観賞用のキクよりも花弁に厚みがあって香りがよく、苦味が少ないのが特徴です。「しょくようぎく」は、わが国では東北地方や新潟県などを中心に栽培されています。また「つまぎく」の栽培は、愛知県がメインです。 
キク科キク属の多年草で、学名は Chrysanthemum x moriforium f. esculentus。英名は Edible chrysanthemum。 
The Edible chrysanthemum (Chrysanthemum x moriforium f. esculentus) belongs to Asteraceae (the Aster family). It is a perennial herb that was developed in Japan during the Edo period (1603-1867), and is also called "ryori-giku" (cooking chrysanthemum). There are two types: a medium-flowered type whose petals are edible, and a small-flowered type used as a garnish for sashimi. It grows 50 to 100 cm tall, is well branched, and produces a flower head from October to November. The flower heads are double-petaled and yellow or reddish-purple in color. The petals are thicker and more fragrant than those of the ornamental kiku, and it has a less bitter taste. In Japan, "Shokuyo-giku" (Edible chrysanthemum) is grown mainly in the Tohoku region and Niigata Prefecture. "Tsuma-giku" is mainly grown in Aichi Prefecture. 
宮城県川崎町支倉にて、2024年10月05日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp