しなにっけい (支那肉桂) [Index] [Back]

Cinnamomum cassia

Cinnamomum cassia

Cinnamomum cassia

Cinnamomum cassia

Cinnamomum cassia

中国南部が原産です。中国や南アジア、東アジアで広く栽培されています。高さは10〜15メートルに成長し、灰色がかった樹皮があります。葉は卵状楕円形で光沢があり、3脈が目立ちます。葉は、若い時には明らかに赤みを帯びた色があります。本種は、香辛料として使用される香りの良い樹皮のために、主に使われる数種のニッケイ属植物の一種です。アメリカ合衆国、イギリス、インドでシナモンとして販売されている香辛料のほとんどは本種です。 
クスノキ科ニッケイ属の常緑高木で、学名は Cinnamomum cassia。英名は Chinese cinnamon。 
Chinese cinnamon (Cinnamomum cassia) belongs to Lauraceae (the Laurel family). It is a tall evergreen tree originating in southern China, and widely cultivated in China, southern and eastern Asia. This tree grows to 10-15 m in height, with greyish bark. The leaves are ovate-oblong, glossy and with prominent three veins. They have a decidedly reddish color when young. It is one of several species of Cinnamomum used primarily for their aromatic bark, which is used as a spice. Most of the spice sold as cinnamon in the United States, United Kingdom, and India is Chinese cinnamon. 
[上・中1] アメリカ・フロリダ州「フロリダ植物園」にて、2011年05月16日撮影。(photo by Jon Suehiro)
[中2〜3・下] アメリカ・フロリダ州「サウスフロリダ大学」にて、2011年05月17日撮影。(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp