ザーサイ (搾菜) [Index] [Back]

Brassica juncea var. tumida

Brassica juncea var. tumida

Brassica juncea var. tumida

Brassica juncea var. tumida

中国が原産で、「からしな」の変種です。中国では主に四川省と雲南省で栽培されています。生育旺盛で、高さは70センチほどになります。茎の基部が大きく肥大し、これが漬け物の材料になります。わが国でも茨城県つくば市や神奈川県三浦市で商業生産されています。
アブラナ科アブラナ属の越年草で、学名は Brassica juncea var. tumida (syn. Brassica juncea var. bulbifera)。英名は Zha cai、Sichuan vegetable。
The Zha cai (Brassica juncea var. tumida) belongs to Brassicaceae (the Mustard family). It is a winter annual herb that is native to China and a variety of Leaf mustard (Brassica juncea). In China, it is mainly grown in Sichuan and Yunnan provinces. This herb grows fast and can reach about 70 cm in height. The base of stem grows very thickening and is used as an ingredient of Zha cai. It products for commercial in Tsukuba City of Ibaraki Prefecture and Miura City of Kanagawa Prefecture. 
千葉県香取市大角にて、2017年01月10日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp