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メキシコのユカタン半島が原産地だと考えられています。茎は多肉質で直立し、高さは3メートルほどになります。葉は掌状に5裂し、「とりかぶと」の形に似ています。これはまた、中央アメリカや南アメリカで栽培されています。メキシコ料理や中央アメリカ料理には、「ほうれんそう」と同じような葉菜としてポピュラーです。ただ、生の葉は有毒なシアン配糖体が含まれるので、食べる前に加熱調理することが必要です。時折、雄花と雌花を咲かせます。
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トウダイグサ科クニドスコルス属の常緑小低木で、学名は Cnidoscolus aconitifolius。英名は Chaya、Tree spinach。
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The Chaya (Cnidoscolus aconitifolius) belongs to Euphorbiaceae (the Spurge family). It is an evergreen shrub that is believed to have originated in the Yucatan Peninsula of Mexico. The stems are erect and succulent, and can reach about 3 m in height. The leaves are divided into 5 lobes palmately, resemble to aconite. It is also cultivated in Central and South America. It is a popular leaf vegetable in Mexican and Central American cuisines, similar to spinach. The leaves must be cooked before being eaten, as the raw leaves contain a glucoside with toxic cyanide. It blooms frequently both male and female flowers.
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茨城県つくば市「つくば実験植物園」にて、2012年07月21日撮影。
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