タイしょうが (タイ生姜) [Index] [Back]

Alpinia galanga

東アジア、中国からインドシナ半島、インドそれにマレーシアが原産です。林縁や潅木帯、草地に生え、高さは2〜3.5メートルになります。葉は広披針形で、長さ15〜40センチです。花は総状花序に咲きます。花や若芽は生で食べることができ、野菜として蒸したり、香辛料として使ったりします。少し辛味のある根茎は、生や乾燥して、カレーやスープなどいろいろな料理に風味づけとして利用されます。この植物は、熱帯地帯とくに南アジアで栽培されています。台湾華語では「高良薑」、中国語では「紅豆蔻(hong dou kou)」と呼ばれます。
ショウガ科ハナミョウガ属の常緑多年草で、学名は Alpinia galanga。英名は Galangal。
The Galangal (Alpinia galanga) belongs to Zingerberaceae (the Ginger family). It is an evergreen perennial herb that is native to East Asia, from China to Indo-China, India and Malaysia. This herb grows in forest margins, scrub and grasslands, and up a height 2-3.5 m. The leaves are broad lanceolate, measure 15-40 cm long. The flowers bloom in the spikes. The flowers and young shoots can be eaten raw, steamed as a vegetable, or used as a spice. The slightly pungent rhizomes are used fresh or dried as a flavouring in a variety of dishes such as curries and soups. The plant has long been cultivated in tropical regions, especially southern Asia. In Taiwanese Chinese, it is called "高良薑" and "紅豆蔻" (hong dou kou) in Chinese.
アメリカ・フロリダ州「エジソン&フォード・ウィンター・エステート」にて、2011年09月28日撮影。(photo by Jon Suehiro)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp